Beïnvloed me

Het was bijna 4 uur.. Ik rond het gesprek af met de klant die mij heeft uitgenodigd op zijn mooie congreslocatie. Het is in Utrecht, een willekeurige donderdagmiddag, waarbij ik mijn kantoor in ruil voor een bezoek aan een college. Niet zomaar een college. Nee, een masterclass van een man die ik regelmatig in de bronnen van mijn werkstukken heb gebruikt: Ik heb het over dokter, professor, alleskunner, en vooral meester-psycholoog: Robert Cialdini.

Robert Cialdini

Wie is dat?

Hij ontdekte ooit hoe je mensen kunt misleiden, om alles te doen wat je maar wilt. Van jouw product kopen, tot het overtuigen dat iemand je aardig vindt. Wat een man, en wat een opgespoten wangen. Is hij het teken dat je ouderdom niet kunt voorkomen door met botox je wangen te vullen? Anyway, daar gaat het nu niet om. Vol verwachting stap ik de meeting in. En het was leerzaam en het was boeiend. 

Beïnvloed me! Mijn gedachten schreeuwen om praktische tips. Ik ben hier dol op, op psychologie. Alles om me heen is een testcase, in ieder geval, zo voelt het soms. Mr. Cialdini begint over zijn principes. Ik luister. En leer. Graag deel ik met jullie wat mij het meest bijbleef.

Wederkerigheid

Wat je geeft is wat je krijgt. We worden allemaal gelukkig van geven. Maar is dat niet, omdat we iets terug verwachten? Dit is in principe niet de bedoeling, maar wel een trucje dat werkt. Hoe? Let op. Stel ik kom binnen met een gigantische positieve houding, ik heb er zin in (ook al voel ik me moe) , ik wil knallen en heb een grote glimlach. De kans dat ik jou op-hype, en je meeneem in mijn vrolijkheid stijgt. Het is namelijk moeilijk om boos te worden op iemand die heel vrolijk is. Toch?

Laten we vrienden zijn, maar je moet wel hetzelfde doen als ik?

Hoe kunnen we werken aan een goede verhouding? Juist. We moeten dezelfde interesses hebben, althans, dat helpt. Zoek naar vergelijkbare interesses, hobby’s en je hebt altijd iets om over te praten. Robert vertelt over het feit dat mensen altijd op zoek zijn naar een ‘connectie’, wat in de meeste gevallen slaat op: je zoekt iemand die op jou lijkt.. Is dat egoïstisch?

Nee! We houden gewoon van onszelf, en zien onze ideëen gewoon graag terug in anderen. Dé reden van groepjesvorming op school, mode en ‘erbij willen horen’. Als je hier lang over nadenkt kan het best sneu zijn. Want, wat is er mooier dan echt jezelf zijn. Op dit punt raakt Cialdini me een beetje kwijt, maar schijnbaar zijn wij kuddedieren wel een beetje zo.. 

Verras me niet zomaar

Verrassing! Robert vertelt verder. Hij heeft het over de waarde van kadootjes, verrassingen of een leuke persoonlijk opmerking maken. Hij heeft gelijk. Ik kan bijvoorbeeld zeggen dat ik je knap vind, maar dat is zo cliché dat het niet overkomt. Misschien moet ik het persoonlijker maken. Misschien, moet ik eens echt naar je kijken en beschrijven wat ik knap vind. Ik wil het proberen, maar ik wil niet afgezaagd zijn. Ik ben het met Robert eens. Geef oprechte complimenten, die je meent. Vaak zijn het de kleine dingetjes die je mag onthouden, én delen met de persoon wie het compliment echt verdiend heeft. Dat is nog eens leuk om te horen.

Geef complimentjes achter iemands rug

Hey Robert. Wat tof. En hij had gelijk. Hoe mooi is het als je erachter komt dat men ook achter je rug positief over je praat. We zijn altijd bang voor een situatie dat men ons in een slecht daglicht zet. Soms kom je er per ongeluk achter wat iemand van je vind. Als dat positief is? Des te mooier. Vind je iemand tof? Spread the word. Praat positief over je relatie, als je er positief over bent. Dat is mijn mening. Bedankt Robert, je gaat weer lekker. 

Je moet iemand niet willen veranderen

Wil je iemand veranderen? Bah! Hoe durf je. Iedereen mag er zijn, en iedereen is anders. Anders was het een saaie boel. Robert Cialdini spreekt over de motivatie van leren. Iemand die z’n best doet, maar faalt, mag je niet bestraffen. Je moet juist onderstrepen wat iemand zo goed doet, dat iemand zo erg z’n best doet. Je zult zien dat iemand z’n motivatie aanscherpt, hij je waardering erkent en positief verandert! Hij zal nog meer z’n best doen en het positieve gedrag voortzetten. Weer een punt voor Robert!

The fear of missing out #FOMO

Je wilt meer van iets wat speciaal is. Je wilt geen enkele update missen. En het klopt. De angst om te verliezen is sterker dan het verlangen om meer. Ondanks je niet tevreden bent, je wilt niet kwijt waar je gelukkig mee bent. Denk zelf maar eens? Wanneer zou jij meer je best doen? Als je moest winnen om €3.000 te winnen, of als je bij verlies €3.000 euro zou moeten inleveren? Of: Een loterij winnen? Of iemand waar je van houd verliezen. De keuze is simpel!

Pinky Swear

Manipulatief lief

Wow wat lijkt ze bijzonder, wat lijkt ze speciaal. Ze vertelt me van alles, over haar verleden, over de pijn die ze dagelijks voelt en over de zwaktes die ze heeft. Aan mij. Ik, Jeroen, ik ben speciaal? Laat je niet misleiden, iemand is je mentaal aan het inpakken. Het is een trekje wat manipulatievelingen (ofwel, borderliners) bezitten. Ze hebben je nodig voor zichzelf, ze willen dat je je speciaal voelt. Cialdini noemt het iets anders, namelijk: exclusiviteit. Het is aantrekkelijk, je voelt je alsof je er toe doet. Jij weet alle geheimen van de ander, alleen jij!

Manipulatief in marketing

Bovenstaande gebeurt ook in marketing. Jij hebt bijvoorbeeld als eerste de Iphone 12.. Alleen jij, en je buurman niet. Jammer dat we als mens zo statusgericht zijn. We houden ervan om ons speciaal te voelen, al is het maar even. Kijk maar eens naar de gigantische wachtrijen voor de apple store, mensen die dagen voor de ingang kamperen.. Cialdini kijkt ernstig terwijl hij dit verteld. Zou hij het zelf ook hebben? Heeft hij het zwaar? Ik voel ‘m. Ik zit hier als een van de 30 mensen in Nederland die zijn avondcollege bijwoont. Ik voelde me ook even speciaal. Dankjewel Robert, voor je scherpe blik.

Exclusief voor jou: Dankjewel

Ik wil jou bedanken. Voor je tijd, voor je interesse. Ik vond het leuk. En bedankt Robert Cialdini. Beïnvloed me verder maar even niet.

Jeroen

Jeroen

Stel je niet zo aan, de wereld is leuk.

122 Comments

Leave a Reply

Onze laatste posts

Leuk dat je hier bent!

Ook te vinden op #insta