Sorry, ik was gewoon nieuwsgierig

Social media zou een mooiere plek zijn, als we allemaal eerlijk met elkaar zouden zijn. Is het niet meer dan een handvol depressies die wordt veroorzaakt door de perfecte feed? Is het niet de angst om je kwetsbaar voor te doen die juist voor de grootste problemen zorgt? Kwets me gewoon. Je helpt me. In dit artikel wil ik graag vertellen wat ik ervan vind. En nee, ik ben niet goed. Ik was slechts nieuwsgierig en kwam interessante stof tegen op het web. Laten we beginnen.

Schrijf gewoon hoe het is – hoe je je echt voelt

Ik schrijf niet om mezelf perfect voor te doen, want ik wil niet dat je me zo ziet. P-E-R-F-E-C-T, dat ben ik lekker niet. En jij volgens mij ook niet. En weetje, dat maakt dus ook geen enkele hond uit. (ik ken er een paar: het boeit ze niet) Schrijven is een uitlaatklep, en als je in het schrijven je ook nog beperkt moet voelen, wat is dan nog echt. Slaan we de plank dan niet mis?

Ik moet je teleurstellen en dat spijt me niet

Een vriend vertelde me laatst: “Het voelt alsof we hetzelfde zijn.” Hij vertelde dit niet over mij, maar over zijn kersverse vriendin. Dit is precies wat we in mensen zoeken. Connectie! Iets wat we 24/7 online willen vinden, soms uitgedrukt in aantal vriendschappen online, (geen idee hoeveel for real) maar hé, dit is wel wat we hopen te vinden in onze relatie. Vind maar eens iemand die zijn leven lang voor kan doen dat alles perfect is. Ik wens je succes, oprecht, ik gun het je. Maar helaas, niemand is perfect.

Hoe help je iemand die kwetsbaar moet zijn

Onlangs greep me iets aan. Sommige mensen kunnen zich niet meer sterk voordoen. Soms ben je genoodzaakt je in iemand anders te verplaatsen, zonder dat je dit wilt. Je moeder wordt ernstig ziek, een kennis krijgt een zwaar ongeluk, of het begrip ‘kanker’ komt ineens in jouw vriendenkring voor. Hoe help je een persoon die je meer nodig heeft dan ooit. Hoe help je hen die gedwongen worden om kwetsbaar te zijn?

Ik wil je een paar speerpunten meegeven en iets om te onthouden. Kwetsbaarheid is niet erg. 

1 – Neem je tijd om te beseffen wat er speelt

Kanker komt vaak onverwachts en een ernstig ongeluk is gebeurd voor je het weet. “Wat kan ik het beste doen?”, “Hoe help ik mijn vriend?”. Je wilt de pijn verlichten, overnemen of wegnemen. Soms wil je zo graag helpen dat je vastloopt. Maar weetje. De getroffen persoon verwacht niet eens dat je de pijn wegneemt, of de ziekte oplost. Je hoeft slechts aanwezig te zijn, en een klein beetje flexibel met je tijd. Laat de persoon weten wat je vindt en zeg eerlijk dat je wilt helpen! Maar weet ook dat de kwetsbare niet van jou kan verwachten dat je de oplosser bent. (hoe graag je het ook zou zijn)

2 – Vergeet je vriend niet uit angst

Het kan zo ontzettend lastig zijn om te bedenken wat je moet zeggen tegen hem of haar. En als je het niet weet, kun je ook gewoon niks zeggen. Het is prima om er gewoon te zijn. Wees eerlijk, zeg dat je het lastig vind, maar dat je er voor ze bent.

3 – Vergelijk hun pijn niet met anderen

Het helpt echt niet om iemands pijn te vergelijken met bijvoorbeeld een oom van je. Het is niet hetzelfde. Zeker als je kennis er niet van opgeknapt is, werkt dit nogal averechts. Zulke situaties zijn nooit hetzelfde. Natuurlijk: het kan goed komen. Maar juist verwachtingen kunnen een ongelukkige uitkomst verergeren.

4 – Neem een stukje vrolijkheid mee op bezoek

Bezoek je je zieke vriend? Wees gewoon jezelf. Hallo, hij is gewoon dezelfde persoon. Dat iemand kanker heeft, betekent niet dat het leven slechts uit kanker bestaat. Maak je stomme grappen (als je dat altijd doet), lach een beetje en ervaar jullie persoonlijke en leuke vriendschap!

5 – Toon een beetje notificatie

Af en toe een berichtje, een melding van jou naar hem. Zo laat je weten dat je er echt altijd bent. Oh en.. laat ook weten dat je het niet erg vind als hij laat reageert. Maar dat spreekt denk ik voor zich.

6 – Vraag niet: “Kan ik je ergens mee helpen?”

Het kan ontzettend lastig voor iemand zijn om te vragen voor wat hij wil. Ga gewoon helpen, luister, of speel in op de situatie. Al is het iets kleins. Breng hem naar z’n afspraken, ga oppassen op zijn of haar kinderen, maak schoon, ruim op of hou de tuin bij. Stel het voor en voer uit! Maak het makkelijk.

7 – Is iemand beter? Er is niet niks gebeurd

Blijf een beetje lief. Ook al is je vriend beter verklaard. De weken en maanden na ernstige ziekte kunnen soms erg zwaar zijn. Je moet weer aan het werk, je krijgt weer te maken met verantwoordelijkheden en de rekeningen moeten weer betaald worden. Blijf een beetje op de hoogte. Terugkomen is fijn, maar soms erg vermoeiend.

Kwetsbaarheid mag opzich wel hoor

Bovenstaande punten wilde ik delen. Het is zonde als mensen ondergaan aan kwetsbaarheid, zeker wanneer men hiertoe wordt gedwongen. Laten we met z’n allen ons kwetsbaar mogen opstellen, elkaar willen begrijpen en luisteren. Luister niet naar iemand om antwoord te geven, maar luister om te begrijpen. Je zult zien dat iemand zich durft open te stellen naar jou, omdat je er bent en echt luistert. Oefen, probeer en luister naar de wereld om je heen. Hij is zo mooi.

Ben jij al nieuwsgierig?

Ben je ook nieuwsgierig? Nieuwsgierig naar de mens, de wereld, de natuur, de ingrediënten in een pak witte hagelslag, of noem maar op. Het maakt me niet uit, maar ik zou het leuk vinden als je ons volgt op dit blog. Wij zijn echt vet nieuwsgierig naar deze aardbol. 


Reageren mag. Je mening geven ook. Of niet, want gewoon een beetje lezen is ook chill. 

Ik hoop dat je een toffe dag hebt.


Jeroen

Jeroen

Stel je niet zo aan, de wereld is leuk.

114 Comments

Leave a Reply

Onze laatste posts

Leuk dat je hier bent!

Ook te vinden op #insta